NederlandsEnglish (Engels)

Wat je moet weten over scooter rijden in Amsterdam!

De scooter is uitermate geschikt in Amsterdam om jezelf te verplaatsen. Ben je op citytrip of wil je jouw eigen stad een keer vanuit andere ogen bekijken? Met de scooter mis je geen leuke straatjes, restaurants of cafe’s, maar haal je alles uit de stad. Over het algemeen zijn de fietspaden en rijbanen goed bestraat, waardoor je zeker met een elektrische scooter lekker door de stad heen kunt zoeven. Zo ben je heel snel en vrijwel kosteloos van bijvoorbeeld de RAI naar ‘t IJ. Eenmaal hier aangekomen mag je de scooter gewoon op de stoep parkeren. Stuurslot omdraaien en shoppen maar! Toch meer veiligheid? Dan is een hangslot door het wiel steken en om een paal hangen een slim idee.

Parkeren in Amsterdam kan qua kosten erg oplopen. Zo kan je in het centrum al €7,50 betalen voor 60 minuten. Met je scooter van Blitss hoef je geen parkeerkosten te betalen en spaar je ook nog eens veel tijd doordat je niet naar een plek hoeft te zoeken. Parkeerplekken zijn namelijk ook schaars in Amsterdam, ondanks de hoge kosten.

Aan te raden trip op de scooter in Amsterdam

Blitss wil dat jij maximaal geniet op je scooter. Daarom hebben wij een mooie toer bepaald voor scooters in Amsterdam. Als je bijvoorbeeld begint bij de RAI en vervolgens rijdt naar het Vondelpark geniet je al van de vrijheid die je op de scooter hebt. In de buurt van de 9 Straatjes heb je veel leuke tentjes waar je een broodje of een versnapering kunt pakken. Als je vervolgens langs het beroemde red light district naar ‘t IJ rijdt, heb je een heerlijk dagdeel er opzitten en heb je al veel van de authentieke stad gezien!

Regelgeving Amsterdam voor scooters

Milieuzone

Er geldt wel milieuzone in de binnenstad van Amsterdam. Deze milieuzone geldt voor zowel brom- en snorfietsen. Alle brommers, scooters en snorfietsen met een Datum Eerste Toelating ouder dan 2011, dat betekent 2010 of ouder, mogen niet meer binnen de bebouwde kom van Amsterdam rijden. Niet getreurd, want er geldt een ontheffing voor elektrische scooters. Hier hoef je niks voor aan te geven of extra’s te doen, maar omdat ze geregistreerd staan als elektrische scooter bij de RDW mag jij er alsnog het centrum mee inrijden. Heb je een brommer ouder dan 2011 en is die niet elektrisch? Dan riskeer je een boete van €65,- voor 2019 indien je toch besluit er mee te gaan rijden. Gelukkig hoef je op onze elektrische scooters je geen zorgen te maken (ook niet in de toekomst) over deze milieuzone. Het voordeel van de scooters van Blitss is dat zij een graag geziene gast zijn en dus overal mogen rijden en nergens verboden worden.

Bromscooter

Een bromscooter van Blitss kan zo’n 50 kilometer per uur rijden. De actieradius is 50 kilometer, genoeg dus om alles van de stad te kunnen aanschouwen. Heb je een koffiebreak? Dan kan je de accu opladen in elk stopcontact! Voor alle bromscooters in Nederland geldt een helmplicht. Het moet een goedgekeurde ECE-helm zijn, dus een fietshelm is niet voldoende. De bromscooters mogen in de binnenstad vaak niet op het fietspad. Dit wordt met borden aangegeven. Houd dus altijd goed deze borden langs de weg in de gaten om te zien waar je geacht bent te rijden. Een voordeel van de bromscooter is dat je een hogere snelheid haalt, wat heel handig is voor als je bestemming of bezoeklocatie net wat ver weg ligt.

Snorscooter

Een snorscooter van Blitss kan zo’n 30 kilometer per uur rijden. De actieradius van deze scooter is 65 kilometer. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kan je altijd een extra accu nemen waarmee de actieradius verdubbeld wordt naar 130 kilometer. Dit zal genoeg moeten zijn voor meerdere citytrips of meerdere dagen genieten van je scooter in één stad! Voor een snorscooter heb je geen helm nodig en de snorscooters worden ten alle tijden geacht om op het fietspad te rijden. Je kan het eigenlijk zien als een automatische fiets met enorm veel comfort en net wat extra snelheid!

Meer informatie vanuit de gemeente Amsterdam? Om alle actuele informatie op het gebied van verkeer en scooters te hebben kan je een kijkje nemen op deze site

Voor een overzicht van meerdere citypages met daarin tips, regelgeving en informatie over scooters in een bepaalde stad zie deze overzichtspagina