NederlandsEnglish (Engels)

Wat je moet weten over scooter rijden in Leiden!

De scooter is uitermate geschikt in Leiden om jezelf te verplaatsen. Ben je op citytrip of wil je jouw eigen stad een keer vanuit andere ogen bekijken? Met de scooter mis je geen leuke straatjes, restaurants of cafe’s, maar haal je alles uit de stad. Over het algemeen zijn de fietspaden en rijbanen goed bestraat, waardoor je zeker met een elektrische scooter lekker door de stad heen kunt zoeven. Zo ben je heel snel en vrijwel kosteloos van LUMC naar Hooglandse kerk. Eenmaal hier aangekomen mag je de scooter gewoon op de stoep parkeren. Stuurslot omdraaien en shoppen maar! Toch meer veiligheid? Dan is een hangslot door het wiel steken en om een paal hangen een slim idee.

Parkeren in Leiden kan qua kosten erg oplopen, alhoewel het nog steeds niet in de buurt komt van steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Zo kan je in het centrum €2,77 betalen per uur. Met je scooter van Blitss hoef je geen parkeerkosten te betalen en spaar je ook nog eens veel tijd doordat je niet naar een plek hoeft te zoeken.

Aan te raden trip op een scooter in Leiden

Blitss wil dat jij maximaal geniet op je scooter in Leiden. Daarom hebben wij een mooie toer bepaald voor Leiden. Als je bijvoorbeeld begint bij LUMC en vervolgens rijdt naar de Rijn geniet je al van de vrijheid die je op de scooter hebt. In de buurt van de Burcht van Leiden heb je veel leuke tentjes waar je een broodje of een versnapering kunt pakken. Als je vervolgens langs Burchtpoort naar Hooglandse kerk rijdt, heb je een heerlijk dagdeel er opzitten en kunnen genieten van al het moois dat Leiden te bieden heeft.

Regelgeving Leiden voor scooters

Milieuzone

Er geldt wel een milieuzone in de binnenstad van Leiden. Deze is ingegaan op 1 januari 2010. Deze milieuzone is er echter voorlopig alleen voor vrachtwagens. Ook benzinescooters mogen dus gewoon de binnenstad van Leiden betreden. Gelukkig hoef je op onze elektrische scooters je geen zorgen te maken (ook niet in de toekomst) over deze milieuzone. Het voordeel van de scooters van Blitss is dat zij zeer geliefd zijn en dus overal mogen rijden en nergens verboden worden.

Bromscooter

Een bromscooter van Blitss kan zo’n 50 kilometer per uur rijden. De actieradius is 50 kilometer, genoeg dus om alles van de stad te kunnen aanschouwen. Heb je een koffiebreak? Dan kan je de accu opladen in elk stopcontact! Voor alle bromscooters in Nederland geldt een helmplicht. Het moet een goedgekeurde ECE-helm zijn, dus een fietshelm is niet voldoende. De bromscooters mogen in de binnenstad vaak niet op het fietspad. Dit wordt met borden aangegeven. Houd dus altijd goed deze borden langs de weg in de gaten om te zien waar je geacht bent te rijden. Een voordeel van de bromscooter is dat je een hogere snelheid haalt, wat heel handig is voor als je bestemming of bezoeklocatie net wat ver weg ligt.

Snorscooter

Een snorscooter van Blitss kan zo’n 30 kilometer per uur rijden. De actieradius van deze scooter is 65 kilometer. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kan je altijd een extra accu nemen waarmee de actieradius verdubbeld wordt naar 130 kilometer. Dit zal genoeg moeten zijn voor meerdere citytrips of meerdere dagen genieten van je scooter in één stad! Voor een snorscooter heb je geen helm nodig en de snorscooters worden ten alle tijden geacht om op het fietspad te rijden. Je kan het eigenlijk zien als een automatische fiets met enorm veel comfort en net wat extra snelheid!

Meer informatie vanuit de gemeente Leiden? Om alle actuele informatie op het gebied van verkeer en scooters te hebben kan je een kijkje nemen op deze site .

Voor een overzicht van al onze stadspagina’s met tips, toers, regelgeving en meer zie deze overzichtspagina.